ZONNEPANELEN

WERKING VAN ZONNEPANELEN

Zonnepanelen zijn kleine energiefabriekjes: ze bestaan uit allemaal zonnecellen die daglicht direct omzetten in gelijkstroom. Gelijkstroom kan je niet direct gebruiken in huis. Daarom wordt via een omvormer, gekoppeld aan de zonnepanelen, gelijkstroom omgezet in wisselstroom – in de volksmond elektriciteit genoemd én geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van apparaten. Stroom die jij niet zelf gebruikt, gaat naar het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Waarbij P staat voor Photo (licht) en V voor Voltaic (elektriciteit).

zonnepanele huis

WAARUIT BESTAAT EEN ZONNEPANELEN SET?

WELK TYPE DAK IS GESCHIKT VOOR ZONNEPANELEN?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Je kan namelijk niet op elk dak zonnestroom opwekken. Weten of jouw dak geschikt is? Vraag een vrijblijvend advies aan van één van onze experts. Eerst zelf een eerste vlugge scan doen? We hebben hieronder samengevat waar je op moet letten.

DE LIGGING VAN JOUW DAK

Zonnepanelen liggen het liefst volop in de zon. Een dak georiënteerd op het zuiden levert maximaal rendement, mits er niet teveel schaduw is natuurlijk. Ook een dak op het westen of oosten is vaak geschikt om zonnestroom op te wekken. Wel speelt de hellingshoek een belangrijke rol. Heb je alleen plek op een dak vol op het noorden? Dat betekent al snel een opbrengstverlies van 50%.

Geschikt Afgeraden
Stalen daken
Rieten dak
Plat dak
Houten daken
Plat bitumen
Gebogen daken
Schuin pannendak
Zink, koper of tin dak.
Plat PVC dak
Golfplaten dak
Dakpanplaten
Schuin bitumen dak
Schuine EPDM
(kunststof) daken
WELKE SOORTEN ZONNEPANELEN BESTAAN ER?

De technologie heeft ook in de zonnestroom branche niet stilgestaan. Vroeger had je één soort zonnepaneel, de bekende blauwe panelen. De technologie heeft ook in de zonnebranche niet stilgestaan en inmiddels heb je verschillende types panelen. Welke soorten zijn er en wat is precies het verschil? Hieronder vind je meer uitleg. 

VERSCHIL TUSSEN MONOKRISTALLIJNE EN POLYKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Oftewel, zwarte of blauwe zonnepanelen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Nu wordt het even technisch: in zonnecellen zit silicium, dat kristallen vormt. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Gemiddeld, over een jaar genomen is het verschil in opbrengst van beide type panelen nihil. De betere werking van de poly’s bij diffuus licht, wordt door de mono’s gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. Welk paneel de voorkeur heeft, is vaak een kwestie van smaak. De mono-kristallijne zonnepanelen hebben veelal een zwarte afwerking, depolykristallijnezonnepanelen zijn vaak blauw van kleur. Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw smaak.

VERSCHIL TUSSEN FOTOVOLTAÏSCHE EN THERMISCHE ZONNEPANELEN

Grofweg het grootste verschil zit tussen fotovoltaïsche en thermische panelen. Thermische panelen, ook bekend als zonnecollector of zonneboiler, wekken warmte op. Met deze warmte kun je (tap)water verwarmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken alleen elektriciteit op. Dan heb je ook nog hybride panelen, deze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken: een combinatie tussen een zonnecollector en een standaard zonnepaneel. Hybride panelen zijn erg geschikt als je weinig dakoppervlakte hebt. Waarom je ze niet vaak ziet? De prijs. Hybride panelen zijn vaak 2 keer zo duur als normale zonnepanelen.

Our Company Sees a World without Waste

Development
Web Designer 90%
Design
Web Designer 80%
Marketing
Web Designer 70%

Heb je nu een ongelooflijk project?

Neem contact met ons op om tegen lagere kosten in al uw elektriciteitsbehoeften te voorzien.